Možda vas zanima kakve veze slogan kompanije Nike ima s mojim studiranjem u Danskoj. Pročitajte moju priču i saznajte na koji sam neobičan način odlučio upisati studij International Sales & Marketing Management u Danskoj.

Puno ljudi mašta o studiranju u inozemstvu, ja sam maštao o tome od svoje 14. godine.

Oni koji planiraju studirati u inozemstvu, pripremaju se za to 2-3 godine unaprijed. Za razliku od njih, ja nisam proveo ni minute tražeći informacije o studiju u inozemstvu. Nisam razmišljao niti o cijenama, prilikama, niti o državama u kojima bih mogao studirati. Uvijek sam mislio da će se prilika za studiranje u inozemstvu pojaviti „sama od sebe“ što se na kraju, na neki način, i dogodilo.

Po završetku srednje škole, upisao sam Ekonomski fakultet u Zagrebu. Nadao sam se da ću tamo, tijekom studija, ostvariti sve svoje ambicije i bio sam spreman uložiti veliki napor i trud kako bih naučio što više o biznisu i ekonomiji. Ubrzo sam shvatio da ne vidim smisao u sadržaju predavanja koje sam svakodnevno slušao, a na svoja pitanja kako će nam određeno gradivo koristiti u životu nikada nisam dobio odgovor od profesora. Neki od profesora su me čak i smatrali drskim jer sam se usudio propitkivati sadržaj njihovih predavanja. Nastava se, nažalost, temeljila samo na teoriji i shvatio sam da to nije smjer, ni fakultet koji mogu pohađati sljedećih 4-5 godina.

Moje je nezadovoljstvo postajalo sve izraženije i shvatio sam da moram nešto promijeniti.

Tijekom predavanja iz kolegija Business English počeo sam razgovarati s jednom od kolegica koje nikada prije nisam upoznao. Požalio sam se kako nisam uopće zadovoljan situacijom na studiju, ali da pokušavam pozitivno pristupiti svemu jer ipak ovdje moram studirati još 4 godine. Tijekom tog razgovora, saznao sam da ona planira otići na studij u Dansku. Bio sam skeptičan oko troškova studiranja u skandinavskoj državi, ali moja novostečena prijateljica pojasnila mi je kao je u Danskoj normalno da studenti rade uz studij te se tako uzdržavaju, a da je sam studij besplatan, odnosno da se školarina ne plaća.

 Također, uputila me na stranice na kojima mogu potražiti dodatne informacije te mi je preporučila jednu agencijukoja pomaže pri upisivanju fakulteta u inozemstvu. Ipak, upozorila me da sam se vjerojatno prekasno javio i da većina fakulteta više nema slobodnih upisnih mjesta.

 Bio sam presretan i čvrsto sam odlučio da odlazim na studij u Dansku. O svome planu obavijestio sam roditelje koji su mi, iako pomalo skeptični, pružili podršku. U tom trenutku još uvijek nisam znao postoji li slobodno upisno mjesto na bilo kojem fakultetu u Danskoj, ali odlučio sam, da odlazim u Dansku i da me ništa neće zaustaviti.

Sljedeći sam dan otišao u poslovnicu preporučene agencije i rekao da želim studirati u Danskoj. Jedna od zaposlenica pitala me što bih htio studirat na što sam odgovorio: „Bilo što.“ Kao što me moja nova prijateljica s predavanja i upozorila, zbog toga što sam se kasno odlučio na ovaj potez, u Danskoj je ostalo još samo jedno slobodno mjesto. Na studiju International Sales & Marketing Management u Horsensu u Danskoj. O marketingu tada nisam znao ništa, a za Horsens nikada nisam čuo. Svejedno sam se pristao prijaviti na taj studijski program.

Nakon toga započeo sam postupak prijave. Položio sam test engleskog jezika i certifikat da je moje znanje engleskoga na razini C2. Iako je to bio najveći i najvažniji trenutak u mojem životu, nisam se bojao niti sumnjao u sebe. Znao sam da sam spreman za studiranje u Danskoj.

Nadam se da je ovaj članak inspirirao one koji su možda još uvijek u nedoumici i u strahu zbog odlaska na studij u inozemstvo. Podržavam sve one koji se žele što više informirati i pripremiti, ali zapamtite, koliko god mislite da ste spremni, nikada nećete biti spremni u potpunosti. Otiđite, probajte, riskirajte. U tome je i cijela bit. Život se živi kad se najviše riskira i profitira, just do it.