Blog

Ivan Meštrović – Nepotkupljivi genij

Autor: 31 ožujka, 20198 listopada, 2020No Comments

Nakon što smo na ovom blogu predstavili neke velikane hrvatske povijesti koji su studirali u inozemstvu, nakon znanstvenika, političara i književnika, na red je došao i jedan kipar. Čuj mene jedan – najveći hrvatski kipar svih vremena. Ivan Meštrović ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti, a njegovo naslijeđe vidljivo je svakome od nas na ulicama hrvatskih, ali i svjetskih gradova.

Nakon djetinjstva provedenog u Dalmatinskoj zagori i naukovanja u Splitu, Meštrović je studirao u Beču, gdje je, kao i svi vi na studiju u zemljama njemačkog govornog područja, u najkraćem roku naučio njemački jezik. Meštrovićeva rana djela inspirirana su jednim dijelom naturalizmom Augustea Rodina, kojega je upoznao 1902. u Beču kao student Akademije likovnih umjetnosti, a drugim dijelom motivima iz narodne predaje, povijesti i junačkih legendi. Pred početak Prvog svjetskog rata dogodio se zaokret, pa je sve više naglašavao emotivna stanja.

Tijekom turbulentnih godina prije i tijekom Prvog svjetskog rata Meštrović je živio u nekoliko europskih gradova, Rimu, Beogradu i Parizu, prije nego što se 1918. vratio u Hrvatsku. Najvećim kiparom svih vremena Meštrović je smatrao Michelangela, čija je djela pomno proučavao u Rimu. Osim toga, oduševljavali su ga asirski, babilonski, egipatski i renesansni kipovi, koje je proučavao u europskim muzejima. Razdoblje između dvaju svjetskih ratova bilo je za njega vrlo uspješno, sudjelovao je na izložbama diljem svijeta i stvorio neke od svojih najprepoznatljivih djela, poput Grgura Ninskog u Splitu ili Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Zbog neslaganja s fašističkim režimom i talijanskim iredentizmom, tijekom Drugog svjetskog rata odlazi iz Hrvatske, a nakon rata je odbio vratiti se jer nije želio živjeti u komunističkoj državi.

Djela Ivana Meštrovića izlagana su diljem svijeta, a njegovi kipovi krase ulice i trgove mnogih gradova. Njegova ostavština uključuje i brojne zgrade, crkve i mauzoleje, a njegov utjecaj na hrvatsko kiparstvo i kulturu u cjelini je nemjerljiv. Budući da djela s motivima iz hrvatske prošlosti predstavljaju velik dio njegovog opusa, Ivan Meštrović je neupitno bio i za života važan ambasador Hrvatske i njezine kulture u svijetu, bilo tijekom studija u Beču i Rimu, bilo tijekom boravaka u Parizu, Beogradu, SAD-u… Pored toga, u nemirnom stoljeću prepunom ratova i promjena političkih karti svijeta, Meštrović je protivljenjem totalitarnim režimima dokazao nepotkupljivost, pa ga s pravom svrstavamo ne samo među najveće hrvatske umjetnike, nego i najznačajnije hrvatske ličnosti 20. stoljeća.