Nakon 4 godine života u Orléansu, gradiću na rijeci Loire u centralnom dijelu Francuske, mogu reći da sam prošla kroz brojne kulturološke šokove koji su pridonijeli mojoj takozvanoj love-hate vezi s tom zemljom. Ne treba zaboraviti da se iza ove 4 kratke crtice iz života svakog Francuza kriju moja brojna negodovanja, nerijetko i opiranja kulturi koja se činila toliko drugačijom od moje. Na kraju, shvatila sam da ne trebam birati između dvije kulture i načina života- mogu uzeti najbolje od obje i biti Hrvatica koja uživa na francuski način.

Sjediti 6 sati za stolom

Cijelo svoje odrastanje nisam podnosila okupljanja za stolom, prije svega obiteljska druženja. Stigavši u Francusku to se pretvorilo u moju noćnu moru budući da se obroci sastoje od više slijedova, a dva do tri sata za stolom se lako produže u pet do šest. Iznenadila sam se kada sam otkrila kako čak i mladi uživaju u kuhanju, gastronomiji te otkrivanju novih okusa odlazeći u restorane. Na kraju dana, u Francuskoj se svako okupljanje pretvara u neku vrstu obroka oko stola, bez obzira koje je doba dana. Prekasno za doručak? Brunch! Već si ručala? Možemo napraviti užinu skupa! I tako se sve što bih u Zagrebu inače nazvala “kavom” pretvorilo u neku vrstu jela. I nije mi krivo!

Odabrati savršeni strip

U Francuskoj čak i u dućanu s namirnicama naći ćete dio posvećen knjigama i stripovima. Stripovi naravno nisu isključivo za djecu i iako se dosad niste smatrali ljubiteljem gotovo je nemoguće ne pronaći nešto za sebe. Izbor je velik, od poznatih komičnih žanrova pa do ozbiljnih serijala u nastavcima, svatko ima svoj omiljeni strip! Stripovi su važan dio kulture kako u Francuskoj tako i u Belgiji pa zato nije neobično što se baš tamo održavaju neki od najvažnijih festivala posvećeni toj devetoj umjetnosti.

Kupiti kroasan nedjeljom i otići na tržnicu

Svaka četvrt ima svoju tržnicu. Svaki Francuz koji drži do svojeg ugleda odlazi tamo barem jedno tjedno i kupuje BIO ili kao već poznata mušterija razgovara sa svojim omiljenim trgovcem. Pomno biranje namirnica koje na sebi imaju još malo zemlje uvod je u svako dobro jelo koje će se spremati za večeru. Iako beretke na glavi možda i jesu klišej, baguette koji viri iz torbe je svakodnevni prizor. Dakako, obavezno ga je rukama načeti na putu kući. Zanimljivo je da se svima omiljeni kroasani u Francuskoj jedu najčešće nedjeljom ujutro. Tada je red pred lokalnom pekarom najduži i ako podliježete toj tradiciji poželjno je na nogama biti već u 9.

Provesti pauzu za ručak sjedeći u parku

I dok bi neki aktivnost sjedenja u parku i na klupama pripisali tinejdžerima, to u Francuskoj nije slučaj. Svaki sunčani dan je prilika za okružiti se prirodom makar živjeli i u metropoli. Pauza za ručak je sveto vrijeme i savršena izlika za povratak u djetinjstvo i ležanje u travi.