COVID-19, koronavirus, korona. Zasigurno ne postoji osoba koja u proteklim mjesecima nije čula, pročitala ili pogledala nešto o koroni. Živimo u vremenu pandemije koronavirusa, ali ujedno živimo u vremenu infodemije.

Već samom pojavom novoga virusa počele su se širiti razne teorije, dezinformacije, savjeti i upute kako se zaštititi. U Hrvatskoj je nekoliko tjedana bilo skoro pa normalno proslijediti lančanu WhatsApp glasovnu poruku u kojoj navodni stručnjak objašnjava što će se dogoditi i kako se trebamo ponašati.

U bespućima interneta lakše je nego ikada prije napisati nešto što je netočno ili neprovjereno, bez pokrića i uporišta u činjenicama. Još je jednostavnije izbjeći osjećaj odgovornosti koji, ipak, treba postojati. Mi, kao mlađa generacija, trebali bismo biti predvodnici temeljitom i kritičkom pristupanju medijskim sadržajima, kao i promicatelji odgovornosti za sve što napišemo na raznim društvenim mrežama. Ponekad nam se može činiti da sloboda medija ne postoji, ali sloboda razmišljanja i kritičkog promišljanja trebala bi biti prisutna u svakome od nas.

Svakome se može dogoditi da na trenutak povjeruje u bilo što što je pročitao, zato iznova treba provjeravati izvore i tko stoji iza rečenoga. Ne na razini teoretičara zavjere ili opsesivne osobe, nego kao mlada, obrazovana i društveno odgovorna osoba.

 Ostanimo zdravi, oprezni i nastavimo razmišljati!