Odluka je donesena, država je odabrana i motivacija je prisutna. Želiš otići studirati ili raditi vani. Cijeli je plan razrađen i nema više dvojbe – to je to. Što sada? U teoriji je odlazak u inozemstvo izrazito jednostavan, u praksi je neke stvari ipak potrebno isplanirati. U nastavku donosimo pet praktičnih insider savjeta kako bi svoju inozemnu avanturu počeli što brže i lakše. Pročitajte kako se najbolje pripremiti na odlazak u inozemstvo.

1. PRONAĐI (PRAVI) NATJEČAJ

Pronaći natječaj zvuči kao logičan prvi korak, no u moru informacija može biti teško pronaći one najbolje. Nisu svi natječaji niti stipendije jednake. Neke nude bolje uvjete, praksu ili druge prednosti. Stoga, pronaći pravi natječaj iziskuje trud i treba mu se u potpunosti posvetiti. Društvene mreže poput Facebooka i Instagrama, uz webisteove fakulteta mogu biti izvrstan izvor informacija.

Polazišna točka može biti stranica vašeg fakulteta namijenjena razmjenama, no nemojte nikako stati tu. Lajkajte stranice poput UHSI 😉 koje će odraditi istraživanje i informiranje umjesto vas! Facebook grupe također su izrazito korisna stvar, kao i stranice fakulteta u državama koje su vam interesantne. Poneki programi nisu oglašavani eksterno, a odnose se i na vas. Stoga svakako dobro pretražite web većih fakulteta u gradovima koji su vam interesantni. Ambasade pojedinih država također su relevantan izvor informacija te rado odgovaraju na upite i raspolažu svim informacijama.

 2. PRIPREMI PAPIROLOGIJU NA VRIJEME

Svi smo skloni odgađanju mukotrpnih zadataka, pogotovo kada oni uključuju pisanje motivacijskih pisama, skupljanje prijepisa ocjena, pisanje životopisa i traženja preporuka. Mnogi nadobudni kampanjci propustili su svoju priliku za odlazak na razmjenu ili praksu isključivo zato što je prikupljanje papirologije trajalo duže od predviđenog. Nemojte biti jedni od njih! Većina dokumentacije ista je za sve natječaje: motivacijsko pismo, CV, potvrda o studiranju, potvrda o znanju jezika, prijepis ocjena, skenirani certifikati ako ih imate te u nekim slučajevima preporuka. Ove dokumente najbolje je pripremiti dobrano unaprijed te ih držati skenirane na mailu kako biste ih po potrebi mogli poslati. Brzina rada referade razilkuje se od fakulteta do fakulteta, za slučaj da vaša spada u sporije, bolje je biti pripremljen. Pogotovo zato što prijepise ocjena često treba tražiti na engleskome jeziku.

 3. PAZI NA ROKOVE I PROVJERAVAJ E-MAIL

Većina će reći kako se ovo podrazumijeva, no nerijetko se dogodi da natječaj ima više krugova. Bitno je paziti na datume, rokove i e-mailove. Ponekad dokumentacija koju ste poslali nije kompletna je potrebno poslati još nešto ili vas možda pozovu na dodatni intervju. Budite ažurni s mailom i odgovorima jer se na pojedine natječaje prijavljuje više tisuća kandidata te se kašnjenje ne oprašta.

 4. PRONAĐI SMJEŠTAJ

Kao i natječaji, nisu niti svi smještaji stvoreni jednakima. Većini prva ideja bude domski smještaj. Mnoge države imaju lijepo uređene domove i sobe, neke s vlastitim kupaonicama i većinom održavane. No, ovisno u koju državu idete, cijena doma može iznositi preko 70% vaše stipendije. Nerijetko postoji više opcija i cjenovnih razreda smještaja, no to zahtjeva posvećenost s vaše strane.

 Prvi korak jest javiti se nekome tko je već bio u istome gradu ili na istome programu. Ta osoba već je prošla to iskustvo te sigurno barata s više informacija. Neka vas ne bude strah kontaktirati ljude, većina je uvijek spremna pomoći kada su u pitanju razmjene. Drugi korak jesu studentske grupe. Facebook obiluje grupama poput „Exchange students in Vienna“ ili „Accommodation in Bruxelles“. U takvim se grupama često može pronaći i soba u stanu ili garsonijera što je ponekad isplativije i ugodnije od studentskog doma. Dobro istražite sve opcije kako biste pronašli optimalnu varijantu za sebe. Ljepše je stipendiju potrošiti na putovanja i druženja nego na preskupi smještaj.

 5. UMREŽI SE

Samostalni odlazak u nepoznato rijetko kome lako pada. Svi smo pomalo nesigurni te u strahu od samoće. Ne brinite se, zato su utemeljene studentske udruge. Većina fakulteta obiluje udrugama i studentskim organizacijama. U Europi je najpoznatija takva organizacija ESN, odnosno Erasmus Student Network. Postoje u svakom većem gradu te organiziraju druženja, partije, izlete i slično. Odlična opcija koju nude jest i buddy program putem kojega vas prije dolaska spoje s lokalcem po vašem odabiru koji vam pomaže s dolaskom, smještajem ukoliko je potrebno te vas uvodi u društveni život. Nadalje, UHSI također ima podružnice i aktivne članove u većini država te ćemo vas uvijek dočekati otvorenih ruku. Osim naše Facebook stranice, pronaći nas možete i u individualnim grupama, ovisno o državi u koju odlazite. Samo vas jedna poruka dijeli od mreže odličnih mladih ljudi.

Nadamo se kako će vam ovi korisni savjeti olakšati proces prijave i sam odlazak u inozemstvo. Ne zaboravite – svi dijelimo iste probleme i nikada niste sami, ne dozvolite da vas strah spriječi u otkrivanju svijeta i novih iskustava.

Želiš li i ti sudjelovati u pisanju bloga? Javi nam se na Facebooku, Instagramu ili Linkedinu.