Kada u razgovoru s novom osobom spomenem da studiram u Berlinu, reakcije se mogu podijeliti u dvije glavne kategorije. Prvu možemo shvatiti kao političku znatiželju, u stilu, „i, ima li puno izbjeglica?“. Druga kategorija je – na prvi pogled! – manje kompleksna: „Je li stvarno toliko teško biti pušten u Berghain?“

Berlin je uistinu već godinama pozornica globalnih političkih događanja. Istovremeno, Berlin je i pulsirajući centar noćnog provoda i alternativnih životnih stilova. No pojednostaviti ovaj grad, dom nešto manje od četiri milijuna ljudi, na ta dva (neosporivo ključna) aspekta ne bi bilo fer prema posebnostima svakodnevnice njegovih stanovnika.

Ako si zainteresiran za studij u ovoj europskoj metropoli, vrijeme je da zagrebeš ispod površine klišeja koje si do sada čuo od party turista. Ovo nije vodič kroz studij – ovo je vodič kroz vrijeme van kampusa, jer zato i misliš ići na razmjenu, zar ne?

1. „Ako želiš doživjeti Berlin, nađi stan u Kreuzbergu ili Friedrichshainu.“

Oh, čari gentrifikacije! Kreuzberg i Friedrichshain, dva kvarta s velikom koncentracijom kreativnih umova, djeluju kao jedini dio grada vrijedan života ako želiš iskusiti „pravi“ Berlin. Prije desetak godina, to su bile radničke četvrti s jeftinim smještajem, stoga nije čudo da su se s vremenom ovdje počeli naseljavati i studenti i umjetnici. No kako to obično biva, u trenutku kad se alternativna scena etablira kao dovoljno siguran prostor, upravo oni manje kreativni i financijski osigurani požele biti dio događanja. Cijene rastu, ljudi koji godinama žive ovdje budu protjerani u nove rubne kvartove grada. Nemoj upasti u Airbnb-zamku gledajući samo stanove u Kreuzbergu ili Friedrichshainu! Zbog svoje povijesne posebnosti, Berlin je grad koji nema samo jedan centar – pogledaj okolne kvartove za bolje cijene i jednako, ako ne i više autentično iskustvo susjedstva. Schöneberg, Charlotteburg, Neukölln, Wedding svi nude manje pomodan, ali povoljniji i šareniji svakodnevni život na ulicama koje nisu u potpunosti usmjerene ka prodaji „berlinskog iskustva“. Na kraju dana, je li ljepše dati euro i pol za kavu koju ti prodaje treća generacija obiteljskog lokala u Neuköllnu, ili espresso od tri eura iz shot-čašica „jer se tako to sad radi u Brooklynu“ u Kreuzbergu?

2. „Noćni život se svodi na tehno scenu.“

Tehno scena je sigurno najutjecajnija scena noćnog života u Berlinu, no u gradu ovolike kulturološke raznolikosti, bilo bi naivno misliti da je to jedina mogućnost za izlazak. Što je počelo kao underground klubska scena osnovana na nediskriminaciji različitih životnih stilova, zadnjih godina je mutiralo u mainstream izlazak. Šaka razvikanih tehno klubova postali su urbani mit u Europi – ponajviše Berghain – zbog stroge politike čovjeka-legende na vratima, koji navodno nije pustio Britney Spears unutra jer je imala „ružne cipele“. Nakon dvosatnog čekanja ispred trošne zgrade, okružen američkim turistima toliko alternativnim da na kraju svi izgledaju isto, plaćaš 20ak eura ulaz u klub u kojem ne smiješ koristiti kameru mobitela, gdje ti na svakom koraku netko pokušava prodati nešto, no ti si već potrošio večernji budžet na taksi, upad, cigarete, kebab i colu dok si čekao u redu, bez garancije da ćeš uopće ući.

Srećom, Berghain nije jedini klub u Berlinu i stvarna underground scena još uvijek postoji i ne diskriminira na osnovi obuće – i nudi autentičnije iskustvo. Stop Instagram-storyjima crnog ekrana (jer ti je prekrivena kamera) i „bzbzbz“ muzike u pozadini sa tagom „Berghain“ i slikama ispred zgrade sljedeći dan! Isto tako, ako tehno nije tvoj đir, postoje brojne mogućnosti raznih žanrova glazbe sa svih strana svijeta, pa čak i Balkan Party. I to jeftinije.

3. „Berlin je grad pun urbanog sivila.“

Da i ne. Kao i svaki drugi grad njegove veličine, Berlin ima kvartove koji su građeni brzo i efikasno, nudeći dom sve većem broju stanovnika. No isto tako, iznenađujuće velik postotak površine grada prekriven je šumama i jezerima. Budi bez brige: ljeti postoje brojne besplatne ili vrlo jeftine mogućnosti za osvježenje u gradskim kupalištima, bilo na jezerima ili u povijesnim gradskim bazenima. Oprez: istočna Njemačka, a time i dosta Berlinčana, njeguju kulturu nudizma, tako da ne budi iznenađen velikim brojem golih kupaća u javnosti. Sve je to dio čari grada koji se ne čudi ničemu i prihvaća svakog.